Küçükkaya: “Yaş Peynirde Üreticiye Adalet: Geçtiğimiz Yıldan Ders Alınmalı”
Küçükkaya: “Yaş Peynirde Üreticiye Adalet: Geçtiğimiz Yıldan Ders Alınmalı”
Gazeteci olan ve aynı zamanda Tulum Peyniri üreticiliği yapan Adem Küçükkaya, üreticiler için belirlenecek olan teleme peynir fiyatlandırması öncesi bazı açıklamalarda bulundu.
Gazeteci Küçükkaya, özellikle geçen yıl üreticiden 100 TL’ye alınan peynirin üreticinin emeğini karşılamadığını ve üreticilerin haksızlığa uğradığını belirtti.
Küçükkaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Geçtiğimiz yıl yaşanan gelişmeler, Erzincan Tulum Peyniri sektöründe üreticilerin karşılaştığı haksızlıkları bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle yaş peynir fiyatları üzerinden yaşanan tartışmalar ve üreticilerin maruz kaldığı ekonomik kayıplar, bu yıl benzer mağduriyetlerin yaşanmaması için kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacını doğurmuştur.
GEÇEN YILIN KIRILMA NOKTASI: ÜRETİCİLERİMİZİN KATILIM SAĞLAMADIĞI TOPLANTI VE SONUÇLARI
Geçtiğimiz yıl, üreticilerimizin katılmak istemediği bir toplantı sonrası yaş peynir fiyatı belirlenmiş, 110-115 TL arasında olması öngörülen fiyat 100 TL’ye çekilmiştir. Üreticilerimizin katılmak istemediği bu toplantı, üretici açısından sürecin başında büyük bir gelir kaybı anlamına gelmiştir. Bu düşük fiyattan alınan peynir, tüccar tarafından sezon boyunca 160-170 TL’ye mal edilmiştir.
Üreticiden alınan peynirin toptan satış fiyatı, özellikle ilkbahar aylarında hızla artarak 200 TL'den başlayıp 280-300 TL bandına kadar yükseldi. Bu fiyat artışı piyasada yaşanan yüksek talep ve maliyet baskılarının bir sonucu olarak değerlendirilirken, yaş peynir veren üreticiler bu artıştan hiçbir şekilde faydalanamamıştır. Kimisi baskı yaparak peynirini 220 TL’ye satabildi, hakkını aldı. Ama yaş peynir veren üreticilerimiz? Ne yazık ki geçtiğimiz yıl emeklerinin karşılığını alamadan sezonu kapattı.
GERÇEKLER ORTADA: SEZON BOYU HER ŞEY FAZLACA ARTTI, SADECE ÜRETİCİ GELİRİ YERİNDE SAYDI
Bu süreçte dikkat çeken en önemli hususlardan biri ise maliyet kalemlerindeki ciddi artışlardı.
• Yem fiyatları arttı
• Çoban ücretleri arttı
• Nakliye, ilaç ve mera masrafları arttı
Tüm bu artışlar göz önüne alındığında tek hakkıyla artmayan şeyin üreticinin peynir geliri olması düşündürücü. Üretici, maliyetlerin her yıl katlanarak arttığı bir ortamda, emeğinin karşılığını alamadı, yılların birikimiyle ürettiği ürününü ederinin altında satmak zorunda kaldı.
Üreticilerimiz bu gerçekleri biliyor, ancak bilmeyenler ve görmezden gelenler için bir kez daha hatırlatmak istiyoruz:
Bu tablo sürdürülebilir değildir. Üreticinin emeğini, alın terini görmezden gelen her sistem, sadece üreticiyi değil; kendilerini, tüketiciyi, piyasayı ve ülke ekonomisini de olumsuz etkiler.
Bu yıl aynı hataların tekrarlanmaması adına tüm paydaşların daha duyarlı, daha adil ve daha şeffaf bir süreç yürütmesi elzemdir. Üreticiye değer verilmediği sürece kaliteli ve uygun fiyatlı gıdaya ulaşmak da hayal olacaktır.
SON SÖZÜMÜZ VİCDANLARA:
Fiyatlar artarken üretici gelirinin dikkate alınmaması ne kadar adil?
Bu sorunun cevabı sadece rakamlarla değil, vicdanla da verilmeli ve bu yıl buna göre bir fiyat belirlenmelidir.” dedi.
Benzer Haberler
2025 Yılı 2. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
Erzincan’da 23 Nisan Coşkusu: Çocuklara Uzay Macerası Armağanı
Ulalar Ortaokulu'nda, Su Verimliliği ve Suyun Önemi Semineri Gerçekleştirildi.
23 Nisan Coşkusu Erzincan’da Kutlandı
23 Nisan‘da Valilik makamını öğrenciler devraldı
23 Nisan’da, Öğrencilerden Belediye Başkanı Bekir Aksun’a ziyaret
CHP İl Başkanı Yalçın Tanrıverdi’den 23 Nisan Mesajı: “Geleceğimizin Teminatı Çocuklarımızın Bayramını Kutluyoruz”
CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle TBMM’de bir basın toplantısı yaptı.