Eğitim-İş Sendikası; “Eğitim Öğretim yılına çözülememiş büyük sorunlarla başlıyoruz”
Eğitim-İş Sendikası Erzincan Şube Başkanı Deniz Ergün, 2023-2024 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle yaptığı açıklamasında; "Ayın 11'inde okullarımız açılacak ve eğitim öğretim yılına başlayacağız. Ancak yeni eğitim öğretim yılına çözülememiş büyük sorunlarla başlıyoruz. “ dedi.
Eğitim-İş Sendikası; “Eğitim Öğretim yılına çözülememiş büyük sorunlarla başlıyoruz”
Eğitim-İş Sendikası Erzincan Şube Başkanı Deniz Ergün, 2023-2024 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle yaptığı açıklamasında; "Ayın 11'inde okullarımız açılacak ve eğitim öğretim yılına başlayacağız. Ancak yeni eğitim öğretim yılına çözülememiş büyük sorunlarla başlıyoruz. “ dedi.
Deniz Ergün tarafından yapılan açıklama şu şekilde; “Ayın 11'inde okullarımız açılacak ve eğitim öğretim yılına başlayacağız. Ancak yeni eğitim öğretim yılına çözülememiş büyük sorunlarla başlıyoruz Çarşı pazar fiyatlarının faiş yükseldiği ortamlarda okul formalarından tutun da bir takım ders araç gereçlerini alma noktasında insanlar gerçekten çok zorlanıyorlar. Maliyetler ve fiyatlar çok yükselmiş durumda. İnsanlar bu konuda çok büyü sıkıntılar yaşıyor." dedi. Eğitim-İş Erzincan Şube Başkanı Deniz ERGÜN, memur ve memur emeklisine yapılan zamlar ile kamu toplu sözleşmelerinde hükümetin uyguladığı zam oranlarını değerlendirdikten sonra da eğitim sistemindeki sorunları da dile getirdi.
"BU TİYATROYA SESSİZ KALMAYACAĞIZ"
Devletin vermiş olduğu teklifler hakem kurulu tarafından olduğu gibi onaylandı. Yetkili sendikanın burada hiçbir etkinliği ve etkisi olmadı. Sadece biz müzakere adı altında aslında bir müsamere seyrettik. Geçen TİS gorüsmelerinde yaşadığımız olayların aynısını yaşadık ve sonuç olarak kamu emekçilerine verilen sefalet zammı ortaya çıkmış oldu. Şu an merkez bankasının açıklamış olduğu rakamlar ve gelecekteki öngörüler değerlendirildiğinde TÜİK'in yanıltıcı rakamları baz alınarak yapılan bu toplu sözleşme aslında tamamıyla bir sefalet zammına dönüşmüş oldu. Gerçekten kamu çalışanları çok zor durumdalar. Hayat pahalılığı çok fazla artıyor ve artmakta, artacağı da görülen bir gerçek. Bu durumdan dolayı da memurlar gerçekten çok zor durumdalar ve geçinmekte zorlanıyorlar. Kiralarını dahi ödemekte zorlanıyorlar. Çarşı, pazarda ürünleri alıp evlerine getirmekte zorlanıyorlar. Maalesef Toplu Görüşme adı altında oynanan tiyatroda hiçbir kazanım elde edilemediği gibi kamuoyuna da bu başarısızlık yetkili sendika tarafından başarı diye servis edilmiştir. Toplu görüşmede hakem heyetine bırakılan maaş zamları dışında kazanım diye kamuoyuna sunulan kazanımlar bile aslında yine geçmiş sözleşmede alınan kararların aynısı olarak uygulandı.
Biz ekstra bir kazanım gözlemleyemedik. Dolayısıyla toplu iş sözleşmesi süreci gerçekten bir tiyatrodan ibaret oldu ve bu tiyatro herkes tarafından da görülmüş oldu. Tabi sendikamız Eğitim-İş bu konuyla ilgili tepkisini ortaya koyacak. Bu tiyatroya sessiz kalmayacaktır. Sendikamız bu doğrultuda bir takım eylem süreci başlatacak ve konuya tepki vermeye devam edeceğiz.
"MALİYETLER VE FİYATLAR ÇOK YÜKSELMİŞ DURUMDA. İNSANLAR BU KONUDA ÇOK SIKINTILAR YAŞIYORLAR"
Ayın 11'inde okullarımız açılacak ve eğitim öğretim yılına başlayacağız. Ancak yeni eğitim öğretim yılına gerçekten büyük sorunlarla başlıyoruz. Piyasanın fahiş fiyatlara yükseldiği bu ekonomik ortamda okul formalarından tutun da bir takım ders araç gereçlerini alma noktasında insanlar gerçekten çok zorlanıyorlar. Maliyetler ve fiyatlar çok yükselmiş durumda. İnsanlar bu konuda çok sıkıntılar yaşıyorlar. Bu sıkıntıların da kısa surede sürede çözülemeyeceği aşikar.Tabi sadece bunlar sorun değil. Okullarımız açılıyor ama bir takım sorunlarla beraber açılıyor. Tayin atamaları noktasında bazı öğretmenlerimiz özellikle de eşi başka ilçede olan öğretmenlerimizin mağduriyetleri maalesef giderilmedi.
İl dışından gelen öğretmenlerimiz özelikle yüksek fiyata ev kiralamak zorunda kaldılar. Yüksek kira fiyatları şimdiden eğitim çalışanlarının belini bükmüş durumda. Öğretmenlere sunulan lojmanları bir çoğu ise hem deprem güvenliği hem de donanım olarak oturulamayacak durumda. Ayrıca taşımalı sistemdeki sıkıntılar halen devam ediyor. Köy okullarında çalışan öğretmenlerimiz ve ilçe de çalışıp şehir merkezinde ikamet eden öğretmenlerimiz ulaşım ve beslenme konusunda çok büyük zorluklar çekiyorlar. Oralara gidip gelmekte yol masrafı noktasında çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Dolayısıyla bu durum bir önceki seneye göre maaşlara ciddi yol masrafı olarak yansıyor.
Bizim taleplerimizden bir tanesi de köylerde çalışan öğretmen arkadaşlarımıza yol yardımı yapılmasıydı. Maalesef bu da toplu iş sözleşmesinde çıkmadı. Ayrıca orada bulunan öğrencilerinde bir takım sıkıntıları var.
"ONLARIN ÖĞLE YEMEĞİNİ BAKANLIK KARŞILAMAYACAK MI?"
Bakanlık övünerek öğrencilerimize yemek veriliyor diye anlatıyor ama aslında sadece taşımalı sistemdeki öğrencilere yemek verildiği için o köy yerinden gelen öğrencilerin öğlen okulda kaldıkları için aç kalmaları gibi bir durum söz konusu oluyor. Biz istiyoruz ki, oradaki tüm öğrenciler baz alınarak öğle yemeği tahsis edilsin.
Hatta oradaki öğretmenlerimizde öğlen orada kaldıkları için onların da bu yemekten faydalanması için bir çalışma yapılsın çünkü öğle yemeği konusunda öğretmenlerimiz çok ciddi mağduriyet yaşıyor.
Yine önemli sorunların biri de ek ders ücretlerindeki artış. 2023 Temmuz ayında maaşlara yapılan 8000 TL seyyanen ücret artışının ek derslere yansımaması sonucunda ek ders ücretleri komik bir rakamda kalmıştır. Öğretmenler de kendilerini maddi olarak rahatlatan ek ders ücretlerinin kuşa dönmesi sonucunda zorunlu ders saati dışındaki dersleri almak istememesi okullarda öğretmen açığı olarak karsımıza çıkacaktır. Bu durum da okullarda bazı derslerin boş geçmesi ve ücretli öğretmen bulmak da dahi zorluk yaşanacağı anlamına gelmektedir.
"BAKANLIK BU SENE ÇOK ENTERESAN BİR UYGULAMAYA İMZA ATTI"
Yine okulların açıldığı süreçte maalesef gerçekten kontenjanlar noktasında da birtakım sıkıntılar var, yığılmalar var. Öğrencilerin bazı okullara çok fazla yığılma yapıldığı gözlemleniyor. Bazı okulların son derece seyrekken, bazı okullarda çok aşırı derecede yığılmalar olduğunu gözlemliyoruz. Bu da planlama ve programlamada maalesef ciddi sıkıntılar meydana getiriyor. Yine bazı öğretmen arkadaşlarımızın seçmeli derslerden dolayı yaşadığı bir takım mağduriyetler var. Bakanlık bu sene çok enteresan bir uygulamaya imza attı. Zorunlu seçmeli ders diye bir kavram girdi hayatımıza. Yani bir dersin ismi hem seçmeli hem de zorunlu olacak. Bu gerçekten enteresan ve akıllara durgunluk veren bir durum.
Öğrencilere zorla seçmeli ders gruplarındaki bazı gruptan seçmeli ders seçtirilmeye çalıştırılıyor. Bu da bazı öğretmenlerin maalesef branşındaki derslere girememesi ve ileride norm fazlası duruma düşmesi gibi bir sonucunu getiriyor. Bu durum da öğretmenlerin motivasyonunu bozarak öğretmenlerimizi son derece huzursuz ve rahatsız ediyor.
Yeni eğitim öğretim yılına birçok soru işaretleriyle başlıyoruz. Bu konuların biz aydınlığa kavuşmasını istiyoruz. Bu mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen yeni eğitim öğretim yılının tüm eğitim çalışanlarına hayırlı olmasını dilerim” dedi.
Benzer Haberler
OKULLARA KAR TATİLİ
Ahmet Tanoğlu’ndan Dünya Engelliler Günü’nde Anlamlı Ziyaret
Kar yağışı nedeniyle Erzincan’da il genelinde okullar bir gün daha tatil edildi.
Kar yağışı nedeniyle Erzincanda il genelinde okullar bir gün tatil edildi.
Türk Eğitim-Sen Erzincan Şube Başkanı Lütfü Küçük’ün 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı.
Belediye Başkanı Bekir Aksun’dan 24 Kasım Öğretmenler günü mesajı
EĞİTİMİŞ: 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NDE MESLEK ONURUMUZ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ!
Rektör Levent’ten Güzel Sanatlar Fakültesine Hayırlı Olsun Ziyareti.